nav button nav x button

Vreemde Honden

Rashonden worden al jaren gefokt naar rasstandaarden; ze moeten voldoen aan bepaalde uiterlijke kenmerken en bepaalde karaktereigenschappen, en toch is iedere hond in uiterlijk en gedrag een individu. Bij de ene hond komen bepaalde eigenschappen meer naar boven dan bij de andere uit hetzelfde ras.


Vroeger werden veel honden gebruikt om voor ons te werken. Bij de jacht werd het wild opgejaagd door een hond. Of een hond ging zelfstandig het konijn achterna tot in zijn hol en nam het mee naar de eigenaar. De boer nam een grote hond mee om zijn kudde te begeleiden naar de veemarkt, nadat het vee verkocht was, liep hij naar huis met de hond naast zich om de dikke geldbuidel te bewaken. Er werden honden gebruikt om blaffend eenden in de kooi te jagen, of blaffend mensen van het erf weg te jagen.

Tegenwoordig worden er in Nederland meer honden als huishond gehouden dan als werkhond. Het kan gebeuren dat bij de individuele hond van uw favoriete ras juist die raseigenschap is ontwikkeld die bij u problemen heeft.

Voorheen gewaardeerde eigenschappen van de hond kunnen nu problemen veroorzaken voor u en/ of voor uw hond. Ondanks dat sommige rashonden het gedrag laten zien waar jaren op gefokt is, zijn deze honden voor de huidige maatschappij vreemde honden, niet goed aangepast aan de eisen van ons drukke bestaan.

Wanneer u gekozen heeft voor een hond uit het asiel, weet u niet vooraf welke gedragingen uw hond heeft ontwikkeld. Vaak gebeurd het dat een hond pas maanden nadat hij bij u in huis is gekomen zijn ‘ware aard’ laat zien. Ook hierbij zou u als eigenaar behoefte kunnen hebben aan goed advies.

Honden worden uit een ander land hierheen gebracht om ze een hondwaardig bestaan te geven. Misschien heeft u een hond uit het buitenland? Vaak zijn deze honden niet goed behandeld in hun thuisland. Door onwetendheid, armoede of oorlog hebben deze honden een verleden dat niet fijn is geweest. Ondanks dat de hondentaal universeel is zijn het hier, door hun harde verleden vreemde honden.

Wilt u advies van iemand die hiervoor gestudeerd heeft en die door jarenlange omgang met honden van allerlei ‘pluimage’ veel ervaring heeft, dan kunt u contact opnemen, info@vreemdehonden.nl